Ring 0727-150 150 för personlig rådgivning

Betala räntefritt upp till 50 000 kr i 24 mån!

Önskar du rådgivning?

Få en offert inom timmar!

Vad kostar en värmepump? Priser & Kostnadsfaktorer 2025 - KlimaTime

Vad kostar en värmepump? Priser & Kostnadsfaktorer 2025

Skriven av: Alexander Dybler

Senast redigerad

|

Tid att läsa 5 min

Att installera en värmepump innebär flera kostnader: inköpspris, installation, drift och service. Här får du en översikt över de viktigaste faktorerna samt vad som påverkar priset på en värmepump.

Vad kostar en värmepump?

Den totala kostnaden för en värmepump inkluderar inköpspris, installationskostnad samt drift- och servicekostnader. Priset varierar beroende på vilken typ av värmepump du installerar. Det är den enskilt största faktorn.


Typ av värmepump

Beroende på ditt befintliga uppvärmningssystem och geografiska placering kan olika värmepumpar vara mer eller mindre lämpliga. Ett bra första steg är att se över sitt nuvarande uppvärmningssystem:

  1. Har jag vattenburet system eller direktverkande el?
  2. Behöver jag byta ut en gammal värmepump?
  3. Ska jag byta från ett annat uppvärmningssystem (olja, pellets, ved)?

Kostnader för olika värmepumpar


Efter du har svaren på ovan frågor kan du börja se över det mest lämpliga alternativen. Har du t.ex. redan en värmepump rekommenderar vi i första hand att byta ut den mot en ny. Det är oftast den mest prisvärda och bästa lösningen. Har du ett vattenburet system hem så rekommenderar vi att ni fortsätter med det, en luft-luftvärmepump är då inte aktuell för er. Se nedan för information kring när respektive värmepump är lämplig samt pris och återbetalningstid för varje kategori.


Luft-luftvärmepump

Nyinstallation och utbytesinstallation: 15 000 - 35 000 kr (inklusive installation, material och värmepump).

Besparing: 60-75 % på uppvärmningskostnaden vid direktverkande el.

Lämplig för: Mindre bostäder, fritidshus, garage och attefallshus.

Återbetalningstid: Ofta 1-3 år vid byte från direktverkande el.


Luft-vattenvärmepump


Nyinstallation: 110 000 - 160 000 kr (inkl. värmepump, installation och styrning).

Utbyte av befintligt monoblock: 40 000 - 75 000 kr.

Besparing: Upp till 70 % av din energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten.

Installationens komplexitet: Kan variera beroende på befintligt system och behov av bufferttank och magnetitfilter.


Bergvärmepump


Nyinstallation: 150 000 - 250 000 kr (inklusive borrning, pump och installation).

Utbyte av befintlig bergvärmepump: 85 000 - 180 000 kr.

Besparing: Drar ca 80 % mindre el än en el- eller oljepanna.

Luft-vatten värmepumpar ersätter ofta bergvärme i södra Sverige: Effektiviteten på dagens luft-vattenvärmepumpar gör att nyinstallation av bergvärme inte alltid är ekonomiskt försvarbart. Enligt statistik från SKVP så tar luft-vattenvärmepumpar marknadsandelar sedan början av 2000-talet och säljs nu mer i antal än bergvärmepumpar.


Frånluftsvärmepump


Nyinstallation och utbytesinstallation: 70 000 - 150 000 kr (inklusive värmepump, installation med ROT-avdrag).

Besparing: Mellan 50 - 65 % på uppvärmningskostnaden vid nyinstallation. Lägre besparing vid utbytesinstallation. Vi rekommederar att konvertera till luft-vattenvärmepump om det är möjligt istället för att byta ut din gamla frånluftsvärmepump. Större besparing på uppvärmningen och likvärdigt pris.

Vilken värmepump är mest lönsam?

Den mest lönsamma värmepumpen beror på flera faktorer såsom husets uppvärmningsbehov, geografiska placering och elprisets variation över tid. För att avgöra vilken värmepump som är mest ekonomisk i längden behöver man ta hänsyn till både initial investeringskostnad och potentiell besparing på uppvärmningskostnader. 


Långsiktig lönsamhet och återbetalningstid

En bergvärmepump har den högsta initiala kostnaden men erbjuder också störst energibesparing på sikt. Enligt Energimyndigheten kan en bergvärmepump minska uppvärmningskostnaderna med upp till 80%, vilket innebär att återbetalningstiden för investeringen vanligtvis ligger på 10-15 år beroende på elpriset och husets energibehov. Dock är denna typ av värmepump bäst lämpad för större hus med hög energiförbrukning eftersom besparingspotentialen blir större.

Luft-vattenvärmepumpar har en betydligt lägre investeringskostnad jämfört med bergvärme men kan ändå ge en besparing på 60-70% av energiförbrukningen. Återbetalningstiden ligger ofta mellan 5-10 år. Detta gör dem till ett mer attraktivt alternativ, särskilt i områden där borrning för bergvärme inte är möjligt eller ekonomiskt försvarbart. Nu för tiden är luft-vattenvärmepumpar så effektiva att det inte heller blir någon skillnad alls mot bergvärme i stora delar av landet. 

Luft-luftvärmepumpar är det mest prisvärda alternativet för hushåll med direktverkande el och kan sänka uppvärmningskostnaderna med upp till 75 %. Återbetalningstiden är kort, ofta mellan 1-3 år, men denna typ av värmepump kan inte värma tappvarmvatten, vilket innebär att den ofta måste kompletteras med andra uppvärmningslösningar.

Frånluftsvärmepumpar passar bäst i nyare hus med mekanisk ventilation och kan sänka energiförbrukningen med 50-65 %. De har dock en relativt hög totalkostnad och passar inte i äldre hus utan mekanisk ventilation. Vi rekommenderar alltid att överväga ett byte till luft-vattenvärmepump om man går i tankarna att byta ut sin gamla frånluftsvärmepump. 

Geografisk påverkan på lönsamheten

Lönsamheten för olika värmepumpar påverkas även av var i landet huset ligger. I södra Sverige, där vintrarna är mildare, kan en luft-vattenvärmepump vara ett mer kostnadseffektivt alternativ än bergvärme. I norra Sverige, där temperaturerna är lägre under längre perioder, kan bergvärme vara ett bättre val eftersom den ger stabil värme även under de kallaste månaderna. 

Försäljningen av luft-vattenvärmepumpar ökat kraftigt de senaste åren, vilket tyder på att allt fler hushåll väljer detta alternativ för sin uppvärmning. De är idag inte ovanligt att ens luft-vattenvärmepump klarar att leverera värme ner till utomhustemperaturer kring minus 25-30 grader.

luft-vattenvärmepumpar till bra pris

Populära värmepumpsmärken och modeller

Valet av märke kan vara svårt. Vi hjälper gärna till att guida ert till rätt val. Vi är märkesoberoende aktör och kan därför ge en nyanserad bild av marknaden. Här är några populära alternativ:


Panasonic: En av de ledande aktörerna i Europa med hög prestanda och prisvärda alternativ. Deras nya M-serie förväntas bli en storsäljare.


Kaisai: Prisvärda luft-vattenvärmepumpar som är driftsäkra och populära på marknaden. Distribueras i Sverige via Klima-Therm AB, där KlimaTime är officiell återförsäljare.


Nibe: En av de största aktörerna i Sverige, men har svårt att konkurrera prismässigt med europeiska och asiatiska tillverkare. Kvaliteten har ifrågasatts av installatörer på senaste tiden även om det är en pålitlig aktör på marknaden.

Installationskostnader för värmepumpar

Installationskostnaden varierar beroende på värmepumpstyp och husets förutsättningar. Utifrån hundratals installationer i Sverige kan vi på KlimaTime dra följande slutsatser kring prisnivåerna på installation. Se nedan. 

Installationskostnader efter ROT-avdrag:

Luft-luft värmepump: 5000 - 8000kr.

Luft-vatten värmepump: 20000 - 35000kr.

Bergvärmepump (utbyte av gammal pump): 18000 - 23000kr. Ej nyinstallation.

Frånluftsvärmepump (utbyte): 18000 - 25000kr.


Faktorer som kan påverka installationskostnaden:

  1. Husets rörsystem och behov av bufferttank (luft-vatten). 
  2. Om kanaler behöver injusteras eller tilläggsisoleras (vid frånluft).
  3. Längd på rördragning och material i husväggar (luft-luft, luft-vatten).

Få hjälp med att hitta rätt värmepump

Vi på KlimaTime hjälper dig att hitta den bästa värmepumpen för ditt hem. Kontakta oss för en kostnadsfri offert och professionell rådgivning!

Kostnadsöversikt: En värmepump innebär kostnader för inköp, installation, drift och service.


Olika typer av värmepumpar: Luft-luft, luft-vatten, bergvärme och frånluftsvärmepumpar har olika priser och besparingspotential.

Kostnadsintervall:

Luft-luft : 15 000 - 35 000 kr, sparar 60-75 % av uppvärmningskostnaden.

Luft-vatten : 110 000 - 160 000 kr, besparing på upp till 70 %.

Bergvärme : 150 000 - 250 000 kr, besparing på upp till 80 %.

Frånluft : 52 600 - 98 000 kr, besparing på 50-65 %.

Lönsamhet:

Bergvärme har högst investeringskostnad men ger störst besparing på sikt (återbetalningstid 10-15 år).

Luft-vatten är ett prisvärt alternativ med kortare återbetalningstid (5-10 år).

Luft-luft är billigast och återbetalas snabbt (1-3 år) men kan inte värma tappvarmvatten.

Geografisk påverkan:

I södra Sverige kan luft-vatten vara mer lönsamt än bergvärme.

I norra Sverige är bergvärme ofta en bättre långsiktig lösning.

Slutsats: Valet av värmepump beror på husets förutsättningar, klimat och befintligt uppvärmningssystem. KlimaTime är experter och erbjuder rådgivning och offert för att hitta den bästa lösningen.

Alexander Dybler i svartvitt
Bild från linkedin

Alexander Dybler

VD och medgrundare av KlimaTime . Tidigare erfarenhet som produktchef för en av Nordens största återförsäljare och aktörer online av värmepumpar. Med gedigen branschkunskap och expertis brinner jag för att skapa värdefulla och hållbara erbjudanden för våra kunder.

LinkedIn