
Värmepumpar- hur de fungerar
|
Tid att läsa 4 min
Få en offert inom timmar!
|
Tid att läsa 4 min
Värmepumpar har blivit ett av de mest populära och energieffektiva alternativen för uppvärmning i svenska småhus. Enligt statistik från Energimyndigheten använder 30 % av småhusen i Sverige värmepumpar som en del av sitt uppvärmningssystem. Detta inkluderar:
Den här ökningen speglar svenska hushålls övergång till mer hållbara energilösningar. Värmepumpar erbjuder inte bara kostnadsbesparingar, utan bidrar också till att minska koldioxidutsläppen genom att utnyttja förnybara energikällor som luft, mark och vatten.
Upptäck hur en värmepump kan hjälpa dig att minska energikostnaderna och bidra till ett hållbart hem!
Värmepumpar är ett system som använder en naturlig energikälla för att omvandla lågtemperaturvärme till värme som kan värma ett hem. Genom en process som kallas "värmeöverföring" tar värmepumpen upp värme från luft, mark eller vatten och överför den till en högre temperatur för uppvärmning. Här går vi in på de vanligaste typerna av värmepumpar och deras unika funktioner.
En luftvärmepump tar värme från utomhusluften och överför den till inomhusluften. Den består av en utomhusenhet som innehåller en kompressor, samt en eller flera inomhusenheter som sprider den varma luften i huset. När kompressorn arbetar överförs värme från utomhusluften in i ditt hem, även när temperaturen ute är låg.
Fördelar med luftvärmepump: Enkel installation, kostnadseffektiv och lämplig för mindre hus eller kompletterande värme. Kort återbetalningstid och enkel att underhålla. Förbättrar inomhusklimatet genom avfuktning och filter som renar luften från allt mellan damm, pollen och bakterier. För dig med eluppvärmt hem och som vill hitta sätt att sänka elförbrukningen rejält.
En luft-vattenvärmepump tar upp energi från utomhusluften och använder den för att värma upp vatten, vilket sedan distribueras i husets vattenburna värmesystem (t.ex. element och golvvärme). Den är ett bra val för hus med befintliga vattenburna system och kan även värma tappvarmvatten.
Fördelar med Luft-vattenvärmepump: är flexibla och kan användas för både värme och varmvatten, vilket gör dem kostnadseffektiva i kombination med vattenburna system. Det är också en betydligt mer prisvärt alternativ jämfört med bergvärme som kräver djupa borrhål. Återbetalningstiden är oftast kort jämfört med elpanna. Bytet är ofta återbetalt inom 4-7 år.
Bergvärmepumpar använder den värme som lagrats djupt nere i marken. Genom att borra ett hål, oftast mellan 100 och 200 meter djupt, kan värmepumpen dra nytta av den stabila temperaturen i berggrunden året runt. Detta gör bergvärme till en av de mest effektiva värmepumparna på marknaden, särskilt för större hus med hög energiförbrukning.
Fördelar med bergvärmepump: har låg energiförbrukning, hög effektivitet och lång livslängd, vilket gör dem till en ideal lösning för större fastigheter.
Frånluftsvärmepumpar fungerar genom att återvinna värme från inomhusluften som annars skulle ha ventilerats ut. De kopplas till husets ventilationssystem och återanvänder värmen för att värma upp både tappvarmvatten och husets uppvärmningssystem.
Fördelar med frånluftsvärmepump: är energieffektiva och är särskilt bra för hus med mekanisk ventilation. "Allt-i-ett"-lösning som inte kräver varken borrhåll eller utedel. Allt är integrerat i en enhet.
Energieffektivitet: Enligt både Naturvårdsverket och Energimyndigheten är värmepumpar i genomsnitt mer energieffektiva än direktverkande el och traditionella uppvärmningsalternativ, vilket kan ge stora ekonomiska besparingar för hushåll med hög energiförbrukning (Naturvårdsverket, Energimyndigheten).
Miljöfördelar: Värmepumpar som utnyttjar förnybara energikällor bidrar till minskade koldioxidutsläpp, vilket gör dem till ett utmärkt val för hushåll som vill minska sin miljöpåverkan (SKVP).
Genom att välja rätt typ av värmepump kan du optimera både kostnads- och energieffektiviteten i ditt hem, vilket gör värmepumpar till ett attraktivt och modernt val för uppvärmning i svenska hushåll.
Utforska våra kategorier av värmepumpar och se vårt utbud.